Who is Shpresa Programme?

Formuar më 28 Nëntor 2002 dhe regjistruar si një organizatë bamirësie në 2005, Programi Shpresa (Shpresa) promovon integrimin - me dinjitet - të komunitetit shqipfolës në MB. Ne sigurojmë dhe lehtësojmë edukimin dhe trajnimin në mënyrë që anëtarët tanë dhe përdoruesit e shërbimeve të mund të kenë role të kompletuara dhe aktive brenda komuniteteve të tyre.

"Shpresa frymëzon njerëzit të ndihmojnë të tjerët pasi ato fillimisht janë ndihmuar nga Shpresa." - Përdorues i shërbimeve të Shpresës

Çfarë ne duam:

  • Trashëgimia shqiptare të forcohet dhe vlerësohet
  • Paragjykimi dhe diskriminimi ndaj/brenda komunitetit shqipfolës të marrë fund
  • Të rinjtë shqiptarë të ndjehen të sigurt dhe të vlerësuar, dhe marrëdhëniet midis tyre dhe anëtarëve ekzistues të jenë reciprokisht të respektueshme dhe mbështetëse
  • Fundin e dhunës dhe abuzimit në familje, me burra dhe gra që zhvillohen në mënyrë të barabartë
  • Marrëdhënie të forta dhe produktive midis Shqipërisë dhe Kosovës, Maqedonisë, Malit të Zi, Çamërisë dhe Luginës së Preshevës

Për të arritur këto qëllime, ne ndihmojmë që komuniteti shqipfolës në MB të jetë:

  • I informuar – individët të kuptojnë të drejtat dhe përgjegjësitë e tyr
  • I fuqizuar - duke u ndjerë më pak të izoluar dhe me një rrjet të fortë mbështetësish, anëtarët kanë përmirësuar shëndetin dhe mirëqenien (fizike dhe mendore) si dhe kanë rritur aftësitë e tyre

Dhe të përjetojë:

  • Një ndjenjë përkatësie - përmes një identiteti ndërkulturor shqiptaro-britanik më të fortë dhe më pozitiv
  • Një ndjenjë sigurie - përmes marrëdhënies së tyre me Shpresën, pasi ne kemi besimin dhe respektin e suportuesve dhe ligjbërësve; duke punuar në mënyrë efektive për ndryshime reale dhe të qëndrueshme

Our Story

“Shpresa nuk gëzon historinë e një OJQ-je profesioniste e të shkëlqyeshme - megjithëse ajo është një organizatë si profesioniste ashtu dhe e shkëlqyeshme - por gëzon historinë e disa grave mbresëlënëse (dhe merita u përket thuajse ekskluzivisht grave), duke luftuar me vështirësitë e jetës së tyre të re në MB, duke ja dalë me sukses dhe duke përdorur me vendosshmëri këtë përvojë për të ndihmuar anëtarët e tjerë të komunitetit. Dhe pas përmbushjes së kësaj detyre, kanë gatshmërinë dhe janë të hapura për të ofruar mbështetje dhe inkurajim për komunitetet e tjera të sapoardhura në MB.”
"Organizata më mbresëlënëse për mbështetjen e emigrantëve që unë njoh në MB."
Alastair Wilson,
Shefi Ekzekutiv, SSE

Why is Shpresa Needed?

Në fillim të viteve 1990, shumë njerëz nga Shqipëria, Kosova dhe Maqedonia u larguan nga persekutimi, dhe një pjesë e tyre kërkuan azil në MB. Rënia e komunizmit në Shqipëri në vitin 1991, si dhe konflikti politik në Ballkan (veçanërisht lufta midis shtetit serb dhe shqiptarëve të kosovës në 1997) çoi në shkelje të mëdha të të drejtave të njeriut në shumë komunitete në Shqipëri dhe Kosovë.

“Nëse doni një zgjidhje për problemet tuaja, drejtohuni tek Shpresa! Uniteti dhe gatishmëria e tyre për të arritur dhe për të bërë një ndryshim është mëse e lavdërueshme. Ata janë të etur për të ndihmuar komunitetin shqiptar (dhe më gjerë), që të integrohen dhe të jenë pjesë e një komuniteti të tërë.”
Këshilltari Saima Ashraf
Zëvendës-Drejtues i Këshillit, Bashkia e Londrës Barking dhe Dagenham

Working Together

Megjithëse shqipfolësit gjetën azil, ata përjetuan vështirësi të mëdha për t'u përshtatur dhe integruar. Mbështetja dhe burimet ishin të pakta, dhe nuk kishte një prani të dukshme të një komuniteti për të ndihmuar sadopak familjarizimin dhe orientimin e tyre. Si rezultat, pengesat që ata hasën - përfshirë këtu: gjuhën, mungesën e njohurive të funksionimit të shoqërisë britanike dhe sistemeve të saj, mos-njohjen e kualifikemeve nga shteti apo shpesh herë mungesën e tyre, ose dhe qasja në punësim - shkaktuan probleme të mëdha.
Një organizatë bamirëse e ngritur për të mbështetur azilkërkuesit, refugjatët dhe emigrantët, përfshirë komunitetin shqipfolës në Londrën Lindore, ishte RAMP. Themeluesja e “Shpresa Programme”, Luljeta Nuzi (Luli), punoi si vullnetare për RAMP me qëllim ndihmesën në sigurimin e nevojave themelore të komunitetit të saj. Ndërsa ishin vullnetarë, Lulit dhe miqëve të saj aktivistë ju ofruan trajnime që provuan të ishin jashtëzakonisht efektive. Në veçanti, Shkolla për Sipërmarrësit Social (SSE), Citizens UK dhe TELCO i mësuan këta udhëheqës lokalë të jenë më aktivë dhe efektivë në qasjen e tyre – si dhe i dhanë Lulit besim dhe njohuri për të krijuar Shpresën.
Në Nëntor 2002, 120 njerëz morën pjesë në një konsultë me komunitetin dhe organizata u rendit në “Companies House” më 11 Mars, 2003. Në Gusht 2005, Shpresa u bë një shoqatë bamirësie e regjistruar.
“Njerëz të mahnitshëm që krijojnë zgjidhje të shpejta për nevojat e ngutshme/urgjente. Shpresa ka një aftësi për të punuar në partneritet, për të shkaktuar ndikim të madh dhe për “të fuqizuar” të gjithë ata të cilët bien në kontakt me të. Ata janë një mrekulli.”
Jerry During
CEO, Money A+E
Që atëherë, fushëveprimi dhe detyra e Shpresës është zgjeruar nga Newham në lagje të tjera të Londrës dhe, që nga koha e bllokimit nga koronavirusi në Mars 2020, në të gjithë Mbretërinë e Bashkuar. Ne kemi mbështetur mijëra individë dhe familje përmes shërbimeve tona dhe kemi rritur ndërgjegjësimin përmes projekteve të ofruara.

Nëse dëshironi të dini më tepër rreth Shpresës, do të ishim të lumtur të dëgjonim nga ju! Na kontaktoni që sot

Partnerët tanë

Regjistrohuni në gazetën tonë të postës elektronike për të marrë azhurnime të rregullta rreth Programit Shpresa